Brombærspread

Lige nu er der masser af brombær på buskene rundt omkring, og æblerne hænger tæt i mange haver. I weekenden skal jeg ud og plukke æbler i massevis, for så at tage ud til Ømosebær, der igen i år har besøg af Mobilmost, som fremtryller det lækreste æblemost af ens egne æbler. Jeg læste fornylig, at man regner med at halvdelen af de MANGE tons æbler der vokser i haverne over det ganske land, ender som haveaffald – hvor synd er det lige! Jeg ved da godt, at det langtfra er alle der er så vilde med at sylte som jeg, men der findes altså også masser af opskrifter på mos, kage og lækre salater, hvor man kan få brugt nogle æbler. Det gør mig helt trist, når jeg kører forbi et bugnende æbletræ, hvor æblerne tydeligvis aldrig bliver plukket. Tjek eventuelt linket på Mobilmost, de har en turplan og kommer ret meget rundt i landet.

Dette indlæg indeholder affilate links

Nå, men tilbage til brombærrene. De kan både plukkes vilde eller ude hos min “bærpusher”, og dernæst laves om til denne lækre spread, som er en sigtet marmelade, der er lige til at smøre på brød eller pandekager. Opskriften fandt jeg hos den engelske syltemester “Pam the Jam”, som har udgivet en lækker syltebog for ganske nylig (kun på engelsk, dog). Marmeladen er smagt til med kardemomme og honning, hvilket gør den fantastisk velegnet til pandekager.

Brombærspread (ca. 1 liter)
2 store madæbler (ca. 500 g ordnet vægt)
½ dl citronsaft
1 dl vand
750 g brombær
100 g hvidt sukker
16 g pektin (1 brev rød melatin)
1 tsk stødt kardemomme
100 g honning

Sørg for at skolde dine glas grundigt; husk også lågene.
Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i tern. Kom dem i en gryde med vand og citronsaft. Sæt gryden over medium varme og lad æblerne småkoge under låg i 10 minutter.
Tilsæt de ordnede brombær og kog i yderligere 10-15 minutter. Rør ind imellem. Hæld hele baduljen op i en stor si over en skål, og gnid massen igennem sien. Du skal helst ende med 800-900 g frugtmasse.
Kom massen tilbage i den rengjorte gryde. Bland sukker med pektin og kardemomme og hæld det sammen med frugten; tilsæt også honning. Sæt gryden over medium varme igen og lad det koge op. Lad massen småsimre i 3-4 minutter imens du rører; du vil hurtigt kunne mærke at den er blevet tykkere.
Hæld brombærspread over i de rengjorte glas; fyld dem helt op; skru låget på og kom dem i en gryde med vand, hvor de dækkes helt. Lad vandet simre i 5 minutter, hvorefter du stiller glassene til afkøling på et viskestykke. Med denne metode kan din marmelade holde sig uden konservering i omkring et år. Husk at opbevare glassene på køl, når først de er åbnet.

Print Friendly, PDF & Email
Dette indlæg blev udgivet i syltning og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge