Brombæreddike og -chutney

Der er et KÆMPE brombærkrat for enden af vores vej, og da ingen andre end jeg lader til at ville plukke dem, ser jeg det som min pligt ikke at lade dem gå til spilde. I sidste weekend plukkede jeg knap 2 kg og lavede marmelade, saft og eddike. I løbet af ugen plukkede jeg yderligere et kilo som gik til et par elever, da vi onsdag havde “syltetimer” med gastronomiholdet på Center 10, hvor jeg p.t. er i løntilskud (sjovt OG relevant!). I dag plukkede min datter og jeg så knap 3 kg, som jeg frøs ned i 500 grams poser, så er der til nogle ekstra glas marmelade eller en brombærtærte i løbet af vinteren. Der er stadig masser af umodne bær, så jeg kommer muligvis til at plukke nogle flere i løbet af de næste par uger, til trods for at jeg har kradsmærker op og ned af armene 🙂
Eddike er nok den nemmeste måde at gøre noget som helst ved bær og urter. Fyld rigeligt i en flaske med bred munding og hæld eddike over – vupti, kryddereddike!
Da eddiken havde trukket en uge i en lys vindueskarm, sigtede jeg bærrene fra og brugte dem til chutney. Hvis du bare vil lave chutneyen, skal du tilsætte ½ dl eddike, det undlod jeg da bærrene var rigeligt sure efter en uge i eddike.

Brombæreddike og -chutney (1 lille flaske og 1 glas á 4 dl)
200 g brombær
4 dl klar eddike
1 skalotteløg
4 små æbler (ordnet vægt 175 g)
75 g rørsukker
3 kardemommekapsler
Et nip salt

Fyld de skyllede brombær i en bredmundet flaske og fyld flasken op med eddike. Lad flasken trække en uges tid i en lys vindueskarm. Sigt eddiken fra og lad den trække mørkt i yderligere en måneds tid.
Kom bærrene i en gryde. Skær løget i tynde ringe og kom dem op i gryden. Skræl æblerne og skær dem i små tern, kom dem i gryden sammen med sukker og kardemommekapslerne, der lige har fået et tryk, så de åbner sig.
Kog chutneyen op og lad den småsimre i 15 minutter. Den skal have konsistens som marmelade. De æbler jeg havde kogte nemt ud, hvilket gjorde chutneyen meget jævn, men den må altså gerne have lidt struktur.
Kom chutneyen i et skoldet og atamonskyllet glas – lad den trække i yderligere en uges førend du spiser af den.

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende

Dette indlæg blev udgivet i syltning og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

6 kommentarer til Brombæreddike og -chutney

  1. Tove skriver:

    Inspirerende!
    Tove recently posted..Den hemmelige kokken

  2. Charlotte skriver:

    Hvilken luksus – ingen gider åbenbart selv plukke/sylte brombær. Dit heldige asen – intet er så skønt som at tage brombær fra fryseren man selv har plukket.
    Hilsen Charlotte
    Charlotte recently posted..Havnefronten

    • Signe skriver:

      Er også meget tilfreds med egen indsats – til trods for alle kradsemærkerne 🙂 Det er mærkeligt at folk ikke tager for sig af de gratis glæder. Vi plukker også ribs og solbær i nabolaget – også som de eneste!

  3. Cook Valley skriver:

    Uhm, jeg vil også ha´mit eget brombærkrat. Her, hvor jeg bor, kan jeg ikke finde mange. Idag fandt jeg 5 STK indhyllet i brændenælder og tidsler. Surt, for jeg elsker brombær 😉
    Cook Valley recently posted..Oksekødsdeller med peberfrugt i yoghurt samt spinat i tomat

    • Signe skriver:

      Det er meget luksuriøst at kunne plukke i massevis hvor man bor – og 5 batter ikke meget. Du må gennemsøge nabolaget/den nærmeste skov 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge