Brændende kærlighed

Nogle gange er simpel, dansk mad bare det ultimative – og om noget må bacon, løg og kartoffelmos da kaldes simpelt. Jeg fyldte lige lidt flere grøntsager i, så det ikke blev alt for usund (og tung) mad, og legede mandagsluksus ved at stege løgene i lidt andefedt (resterne fra Mortensanden).
Brændende kærlighed bliver bedst med et godt stykke bacon fra slagteren, så man har lidt at bide i, i stedet for baconsmulder – desuden kan jeg bedst lidt groftskårne løg, men det står dig selvfølgelig frit for at fortolke opskriften.
Tidligere har jeg smuglet flere grøntsager i retten ved at blande lidt fintrevne gulerødder i fyldet, men nu kan jeg bedre lide fyldet “rent”, og så kommer jeg bare godt med rodfrugter i mosen samt serverer en eller anden form for rodfrugtsalat til.

Brændende kærlighed (4 pers)
3 store løg
½ spsk andefedt (el. smør)
200 g god bacon

1 kg kartofler
3-400 g rodfrugter; persillerod, pastinak el. selleri
2 dl varm mælk
1 spsk smør
salt, peber, revet muskatnød

Rødbedesalat af:
2 store rødbeder
2 spsk knuste valnødder
1 spsk æblesirup
1 tsk grov sennep
1 tsk hvidvinseddike
½ spsk olivenolie
salt og peber

Start med mosen og skræl kartofler og rodfrugter – skær dem i grove tern. Sæt dem over i en gryde med vand og lad dem koge op, skru ned og kog til de er meget møre. Hæld vandet fra og lad grøntsagerne dampe tørre (et par minutter uden låg). Tilsæt smør og lad det smelte. Rør mosen lind med den varme mælk og smag til med salt, peber og revet muskat.
Mens grøntsagerne koger ordnes baconen som skæres i tern af 1×1 cm. Steg ternene ved medium varme til de er sprøde – lad dem afdruppe på lidt køkkenrulle. Løgene skæres i halve skiver og steges i andefedt i ca. 15 minutter ved medium varme, til de er bløde og gyldne.

Rødbedesalaten laves ved at at skrælle og rive rødbederne på den grove side af rivejernet. Rør dressingen sammen og vend rødbederne i – drys med knust valnød!

Brændende kærlighed serveres med rugbrød og ketchup – velbekomme.

11 kommentarer
  • Piskeriset siger:

    Det er en af mine yndlingsretter fra min barndom 🙂

    Vi plejede at få det med stegte løg, syltede rødbeder og kogte ærter til. I dag vil jeg muligvis savne noget mere grønt til, men det evt. løses ved at spise en salat som forret og ellers bare smovse kartoffelmos og bacon til hovedret! Mmm! 😀

  • Marie Ulletved Holmgaard siger:

    Mmmm…duften af brændende kærlighed er ren barndom! 🙂

    Bruger du slet ikke engelsk sauce? Eller er det bare en Far-ting?

  • Signe siger:

    @Piskeriset: Kogte ærter kan jeg slet ikke forestille mig passer til? Men syltede rødbeder er jo klassisk 🙂
    @Marie: Engelsk sauce bruger jeg kun til biksemad (og burgere), så det er nok en far-ting 🙂

  • Piskeriset siger:

    Da jeg var barn, fattede jeg heller ikke, hvad de ærter lavede på tallerkenen! 😀
    (det var sandsynligvis min mors forsøg på at gøre retten sundere :-))

    Synes det er bedst med mos, bacon, stegte løg og evt. rødbeder.

  • Signe siger:

    Ditto 🙂

  • Klidmosteren siger:

    Mums, det er altså også en af vinterretterne her i huset. Jeg plejer at bage forskellige rodfrugter i små tern og vende sammen med bacon på panden, for at få flere grøntsager med. Max er vokset op med en tynd hvid sauce til, så det laver jeg så også. Der er jo nogen ting der helst ikke må ændres på 🙂

  • Signe siger:

    Tynd, hvid sauce til – den model har jeg aldrig hørt om?
    Det er virkelig gjort mange forsøg for at oppe grøntsagsmængden i denne ret 🙂

  • Anne LO siger:

    Og så serverede du vel i Trip Trap'erne? Gnæk.

  • Signe siger:

    Pokkers, det havde jeg helt glemt – og nu har jeg lige sat kalenderlyset i dem, så der går jo en måned før de kan bruges 😀

  • […] Tirsdag: Brændende kærlighed med rødbedesalat. Billede fra signesmad.dk […]

  • […] Kartoffelmos […]

  • Skriv et svar til Signe Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *