Blandet saft af friske bær

Da datteren og jeg forleden havde plukket bær til rødgrød, lovede jeg jo også at vi skulle lave saft. Fremgangsmåden i de fleste former for saft er forholdsvis enkel – ligeså meget vand som frugt, og derefter det halve sukker. Man kan så vælge at tilsætte forskellige former for ekstra smag, fx vanilje eller mynte (jeg er ret glad for anisisop, men det er jo de færreste, der har det i haven), eller bare lade bærrene smage igennem alene.
Problemet med at lave saft af friske bær er, at både solbær og ribs indeholder ret meget naturlig pektin (stivelse), hvilket gør saften temmelig vanskelig at sigte. Vi endte simpelthen med nærmest at mase den igennem en sigte med en grydeske. Frysning nedbryder pektinen, så det er da værd at overveje til en anden gang – lige at smide de ordnede bær i fryseren et døgns tid.
Denne saft blev nærmest grenadine-agtig, så tyk er den, med en intens smag af friske bær og vanilje.  Vi prøvede at hælde det direkte på vaniljeis, og det kan kun anbefales. Desuden er saften god at lave saftevandsis af – i en let fortyndet udgave.

Blandet saft af friske bær (ca. 1½ l ufortyndet)
1 kg blandede bær (solbær, ribs og hindbær – kun fantasien sætter grænser her)
1 l. vand
1 vaniljestang
ca. 500 g rørsukker

Ordn og skyl bærrene og kom dem i en gryde med vandet. Tilsæt den flækkede vaniljestang. Lad bærrene småkoge i 10-15 minutter. Kom en sigte over en skål og hæld bærmassen heri. Lad det dryppe et par timer – og hjælp evt. til med en ske.
Kom den sigtede saft i en gryde sammen med sukker, og lad det småkoge til sukkeret er opløst. Smag på det, og tilsæt evt. mere sukker. Hæld saften på skoldede flasker og opbevar den på køl.  Fortyndes 1 til 5.

 

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i syltning og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Blandet saft af friske bær

  1. Pingback: Blandet saft af friske bær | Blog Universet

  2. Pingback: Blandet saft af friske bær | Madbevægelsen -- danske madblogs

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge