Blæksprutteringe

Hvorfor opdager jeg altid først at CapsLock er slået til efter at jeg har skrevet en LANG sætning???

Til datterens “brune” middag, skulle vi jo have blæksprutteringe til forret, hvilket jeg aldrig har prøvet at lave før. Min mor havde købt lige knap en blæksprutte pr. person, og det passede fint. Det er jo en forholdsvis fed forret, så man skal ikke have vildt mange ringe hver, så de der blæksprutter med en lang krop og ikke så lange ben er supergode. Vi serverede også et par friterede løgringe (da vi nu alligevel havde lavet beigetdej), samt et salatblad og en skive citron til.
Alt i alt var det en meget lækker forret – totalt firser, men det er nu også godt ind imellem 🙂
Vi havde store problemer med at blæksprutten nærmest eksploderede nede i frituren, så en anden gang er det nok en god idé at lægge dem til tørre på et klæde inden de dyppes i dej.

Det er desværre ikke en forret man kan lave længe i forvejen, det skal nærmest gøres mens gæsterne kigger på, men det kan jo heldigvis også være hyggeligt nok.

Som dyppelse havde vi lavet en såkaldt “djævlesovs”, som er sådan en slags lyn-barbecue-sovs, jeg tidligere har serveret til grillmad om sommeren: Du tager et par dl. ketchup hvori der røres nogle skefulde friskrevet peberrod, smag til og lad det trække mindst en time. Smag og juster evt. med yderligere peberrod. Desuden var der en skål klassisk krydderdressing; creme fraiche med masser af hakket persille, dild og lidt citronskal – mums.

Friterede blæksprutteringe (12 pers.)
10 mellemstore blæksprutter

2 æggeblommer

1 dl øl
1 dl mælk
½ tsk salt
175 g mel
2 spsk olie
2 æggehvider

1 liter olie til friturestegning (jeg plejer at bruge raps-)

Rør blommer, øl, mælk og olie sammen. Pisk mel og salt i og lad dejen hvile på køl et par timer. Pisk æggehviderne stive og vend dem i dejen lige inden brug.

Mens dejen hviler, ordnes blæksprutterne. Træk ben og krop fra hinanden, fjern stiveren i kroppen og skyl grundigt mens den slimede hinde gnubbes af. Skær kroppen i ringe af knap 1 centimeters bredde. Skær benene fra øjne osv (det der snaskede i midten…) og del dem i 2 og 2 – de smager også skønt. Læg alle delene til tørre på et par stykker køkkenrulle.

Varm olien op til kogepunktet, dyp omkring 10 ringe i beignetdej, og kom dem så i frituren.

Vær opmærksom på at blæksprutten er rå, og den derfor skal have mindst 5 minutter for at blive færdig, så olien må endelig ikke blive for varm (de skulle jo nødig blive sorte udenpå og rå indeni).

Lad ringene afdryppe på køkkenrulle og server så mens de er lune.

Hvis du har lyst til at prøve at lave løgringe også (der er rigeligt dej), så skal du skære et par store løg i skiver a ½ cm, skille ringene ad (brug midten til noget andet) og læg skiverne i mælk et kvarters tid inden de dyppes i dej og friteres – mælken tager bitterheden.

Velbekomme 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i forret og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

5 kommentarer til Blæksprutteringe

  1. Signe skriver:

    Det smagte også bare SÅ meget bedre end de der direkte fra køledisken. Og løgringene var superlækre!

  2. Sif skriver:

    Jeg er SÅ meget nødt til at prøve at lave blæksprutte nu.

    Og løgringe.

  3. Signe skriver:

    Hvis du har en sød fiskehandler, er der jo en mulighed for at han gider at rense dem for dig 🙂
    De var bestemt besværet (og ventetiden) værd!

  4. Jule Mig skriver:

    Lyder godt nok spændene.. Men er nu ikke sikker på at jeg ville kunne spise dem… efter at have ordnet.. sprutte…

    Men godt ser det ud !

    Hyggehygge
    Marianne

  5. Marie Ulletved Holmgaard skriver:

    Som en af fødselsdagsgæsterne kan jeg jo kun sige, at det smagte rigtig godt. Og en betydeligt bedre smagsoplevelse end de færdigkøbte, hvor der altid er mere dej end sprutte… Kan absolut anbefales 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge