Biksemad

Jeg har alle dage haft en forkærlighed for biksemad. Da jeg var barn syntes jeg altid der var for meget kød i, men nu synes jeg det er lige tilpas. Min far påstår hårdnakket at der skal lige mange løg, kartofler og kød i, men jeg kommer nu dobbelt så mange kartofler som kød i, og kun halvt så mange løg.
For en del år siden var jeg på en slankekur, hvor jeg helt prøvede at forsage fedt, og derfor fandt jeg på at bage kartoflerne i ovnen. For det første får vi næsten aldrig kogte, hvide kartofler til aften, og derfor har jeg af gode grunde ingen rester, og for det andet fandt jeg ud af at kartoflerne blev utrolig sprøde og velsmagende af den behandling, så det gør jeg stadig.
Jeg havde et stort stykke flæskesteg i fryseren (rester fra madskolen), men da vi skulle have madklub med vores venner, syntes jeg ikke helt der var nok. Derfor fattede jeg en dyrehals jeg havde liggende i fryseren, som så blev kogt med lidt urter et par timer, afkølet og kødet pillet fra. Benet fik lov at koge med fonden yderligere et par timer, førend den blev sigtet og kogt ned, til en meget lækker vildtfond, som jeg nok skal få brugt på et andet tidspunkt. Halskødet blev skåret i fine tern, og sammen med flæskestegen blev det et utroligt velsmagende måltid.
Når nu vi skulle have gæster, lavede jeg en gang hjemmerørt bearnaisesauce, som blev fortyndet med et par skefulde vildtfond, til – meget lækkert. Hvis man ikke bryder sig om bearnaise til biksemad, kan man jo bare springe det over, men jeg synes altså at det lige giver det der ekstra!


Biksemad (8 pers.)
2 kg kartofler
1 kg kød (gerne både svin og okse, evt. lam)
½ kg løg
olie til stegning
Worchestershiresauce
salt og peber

Til servering: Spejlæg, rugbrød, ketchup og evt. bearnaisesauce

Skræl eller skrub kartoflerne, og skær dem i tern (ca. 1×1 cm). Hvis det er vinterkartoflerne, skal kartoflerne skylles i vand, og dernæst tørres, men de friske kartofler skal bare tørres i et rent viskestykke. Fordel kartoffelternene på et par bageplader beklædt med papir, og bag dem i ovnen ved varmluft. De skal have 20-25 min ved 190 grader, vend rundt en enkelt gang undervejs. Når kartoflerne er sprøde og møre, kommes de over i et ildfast fad og der krydres med salt og peber, og lidt engelsk sauce.

Kødet skæres ligeledes i tern af 1×1 cm, og steges af et par omgange – denne gang på en pande med lidt olie. Når kødet har fået stegeskorpe, gives det et skud engelsk sauce, som får lov at koge helt ind. Kødet hældes ned til kartoflerne og der vendes rundt.
Løgene hakkes, og steges på en pande. Vendes sammen med kartofler og kød, og fadet sættes i ovnen ved 190 grader i ca. 20 minutter.

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i hovedret og tagget , , . Bogmærk permalinket.

14 kommentarer til Biksemad

  1. Birte Fruergaard skriver:

    Et andet tip jeg har lært er at bruge en rest brun sovs fra flæskesteg el. lign – som røres i biksemaden på panden til sidst. (fryser altid en rest sovs ned så jeg har til evt. biks)
    Birte 🙂

    • Signe skriver:

      Jeg ville nok servere sovsen ved siden af, synes ikke at biksemad skal være “vådt”. Jeg gemmer også altid sovserester på frys, de kan bruges til mange ting 🙂

  2. Per Jørgensen skriver:

    Alle tiders opskrift på biksemad. Super lækker uden den fedtede smag der godt kan være i andre opskrifter på biksemad.
    Den får 5 ud af 5 stjerner herfra!
    Per

  3. Pingback: Gammeldags oksesteg i Römertopf | Signes Mad

  4. Signe skriver:

    @Anja: Det er en farlig glidebane at starte med bearnaise 😉
    Dejligt at du læser med!

  5. Anja skriver:

    Er vild med biksemad bl.a. fordi det er en god måde at bruge rester på. Men vi får også sjældent kogte kartofler, så din måde at lave det på er helt perfekt, så linket bliver lige gemt til en dag hvor der er en rest kød 🙂 og hjemmelavet beanaise til … sikke en luksus, som vist også skal prøves af med fare for aldrig at kunne spise biks uden igen …
    KH Anja (der er en meget flittig læser af din blog)

  6. Signe skriver:

    @Nadia: Det var faktisk alle dine efterårsretter med kød og kartofler, der gav mig lyst til en gang biks. Du kan helt sikkert godt lide det i dag 🙂

  7. foodfanatic skriver:

    Åh Signe, der lyder bare alt, alt for lækkert. Som barn var jeg aldrig vild med biksemad, og jeg har faktisk ikke fået det siden, men efter at have set din opskrift og dine billeder, er jeg sikker på, at det er noget som mine voksne smagsløg vil elske. Tak fordi du mindede mig om eksistensen af denne ret 🙂
    Kh Nadia

  8. Signe skriver:

    @LaTascha: Hvem siger at man skal undvære ketchup, bare fordi der er bearnaisesauce – man kan få både og 🙂 Og ja, det er sjovt så glad man bliver for dressing, jo mere alkohol der ryger indenbords…
    @Piske: Dejligt med en sej madfar. Min var jo kok, så det tæller ligesom ikke 🙂

  9. Piskeriset skriver:

    Hov! Det er da godt nok mange år siden, jeg har fået biksemad, men det er en af de retter, som min far godt kan lide at lave (han stod for en del af hverdagsmaden, da jeg var barn, hvilket jeg synes er lidt sejt ;-))

    God idé med at lave det i ovnen, så det ikke bliver så fedtet!

  10. LaTascha skriver:

    Hehe…jeg har aldrig fået bearnaise til biksemad – dels fordi jeg elsker ketchup og helst ikke spiser spejlæg uden. Og sp har biksemad med bearnaise ofte har været på menukortet, når jeg har passeret diverse morgenværthuse på vej hjem fra en bytur. Og jeg har derfor tænkt af biksemad med bearnaise nok kunne sammenlignes lidt med de der evindelige pizzaslices med dressing, man får inden man går hjem efter en bytur under sloganet – Alt smager godt med dressing når man er fuld:-)

    Men det skal helt klart prøves nu sammen med en omgang biks i ovn. Det ser lækkert ud – meget mere sprødt og lækkert end det der bløde snask fra gryden.

  11. Signe skriver:

    Det var bare guf.
    Som Lise sagde: Nu kan jeg aldrig spise biks UDEN bearnaise igen!!

  12. Klidmoster skriver:

    Sikke en god og let måde at lave biks på. Uh, og så med bearnaise. Guf 🙂 Knus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge