Bedstefars skæg

Forleden investerede jeg i en ny bagebog, Den store bagebog 2 fra Amo – den kostede 29,50 i Netto, så kan de fleste vist være med. Der er en del gode opskrifter i den, men den jeg lige faldt over var bedstefars skæg, som jeg faktisk aldrig tror jeg har bagt før, selvom det vel nærmest er en kage-klassiker. Da jeg lige havde høstet alle æblerne fra mit lille æbletræ (nå ja, eller fået ungerne til at plukke dem…), og det blev til hele 3 kasser af de fineste Filippaæbler, og de er sådan lidt for sure til at være spiseæbler, var det jo bare at komme i gang med at koge æblemos af nogen af dem.
I forhold til den oprindelige opskrift synes jeg bestemt at man skal smage kagedejen til med lidt vanille eller revet appelsinskal, og så komme godt med æblemos på, da det opvejer lidt af den meget søde marengs.

Start med æblemosen:
4 æbler skrælles og udkernes. Skær dem i mindre tern og kom dem i en gryde med en halv stang vanille og 4 spsk rørsukker. Sæt låg på gryden og lad det simre i 15 minutter. Saften fra æblerne giver rigeligt væde til en god fast mos. Lad mosen køle af mens du laver kagen.

Bedstefars skæg
Dej:
400 g hvedemel
250 g smør
300 g sukker
1 tsk bagepulver
4 æggeblommer
2½ dl mælk
1 tsk reven appelsinskal eller vanillesukker

Marengs:
4 æggehvider
½ tsk eddike
200 g sukker

250-300 g æblemos

Blødgør smørret (10 sek i microovnen på optøningsprogram), og rør det hvidt og luftigt med sukkeret. Tilsæt æggeblommerne en ad gangen, rør godt. Bland bagepulver og mel, og tilsæt det skiftevis med mælken. Kom dejen i en bradepande (25×35 cm) foret med bagepapir, og bag den i 25 minutter ved 200 grader. Den skal være lysebrun og der må ikke hænge dej ved en gaffel, når du stikker i midten af kagen.
Rør en marengsmasse af æggehviderne, som tilsættes eddike og sukker lidt ad gangen – den skal virke sej i det (ligesom guf).
Tag kagen ud og spred æblemos ud over hele overfladen. Kom marengsmassen på og sæt kagen i ovnen i yderligere 10 minutter. Lad den køle lidt af før den serveres. Den smager også godt dagen efter.

4 kommentarer
  • Hanne's verden siger:

    Hej Signe

    Den har jeg heller aldrig prøvet at bage … ser god ud.
    Og hvor ville jeg gerne eje sådan et æbletræ. Må være ekstra tilfredsstillende at koge mos af egne æbler 🙂

  • Signe siger:

    Det er det, og det bedste er at de kan holde sig udendørs helt frem til januar – så der er til mange former for æbleretter 🙂

  • Hanne's verden siger:

    Uhm, får lige lyst til æbleflæsk. Er helt vild med det. Må vist på æblejagt inden længe.

  • Signe siger:

    Ja, det er bare lækkert 🙂

  • Skriv et svar til Signe Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *