Andelasagne

For tiden kører der et program på TV3Puls, der hedder Jamie Olivers Comfort Food. I min bog er comfort food mad, man typisk kan spise med en gaffel foran fjerneren (hvilket stort set aldrig sker herhjemme), men Jamie fortolker det lidt bredere. Han jazzer en del klassikere op, så der er både spændende opskrifter og utrolig lækre billeder. Jeg så programmet med andelasagnen for nogle uger siden og blev straks slået af “DET skal jeg lave”-tanken. Portionen her er KÆMPE, da der bruges en hel and til kødsovsen, men jeg tænker at den sagtens kan laves med juleresterne; pil skroget, brug vingekødet osv, og lav en lidt mindre lasagne. Ved normal lasagne, som typisk også er med hjemmelavede plader, passer vores store fad til en gang aftensmad, og to gange frokost til min husbond. Denne lasagne var rigelig til to gange aftensmad – den mætter helt vildt!
Jamie bruger frisk spinat, men jeg havde Sønderjysk grønkål i fryseren, som bare røg i – det passer fint til and.
Det var i øvrigt meget sært at have et hus, der lugtede af jul en hel dag, hvorefter vi fik lasagne til aftensmad; jeg forbinder bare andekød med juleaften, men det kan jo heldigvis sagtens spises på andre tidspunkter af året.
Dette er gedigen søndagsmad, der tager adskillige timers kogen og brasen – men det er indsatsen værd. Du kan evt. vælge at bruge friske plader fra supermarkedet, hvis du ikke orker at rulle selv (eller har en pastamaskine), men de hjemmelavede smager altså bedre; selvom det bare er mel og æg!

Andelasagne (8-10 pers.)
Kødsovs
1 and á 3 kg (ca. 700 g plukket kød)
salt og peber
3 ds flåede tomater
2 dl rødvin
3 gulerødder
2 pastinakker/persillerødder
2 løg
2 fed hvidløg
1 spsk frisk timian
2 laurbærblade
salt, peber

Knas
Skind fra anden (ca. 300 g)
200 g tørt brød
evt. en tsk frisk timian/rosmarin

Pasta
3 æg
300 g tipo 00 hvedemel

Bechamel
50 g smør
50 g mel
3/4 l mælk
1 mozzarella (125 g)
50 g revet parmesanost
salt, peber, muskatnød

Grønkål
500 g frossen, hakket grønkål
salt, peber, muskatnød

Parmesanost til drys

Tør den optøede and af med køkkenrulle og drys med salt og peber. Læg den i et ildfast fad og steg den ved 175 grader i 2 timer. Hæld det afsmeltede fedt fra (brug det til at stege i) og lad anden køle af.
IMG_2765Tag skindet af og kom det i en skål. Pluk kødet i stykker med fingrene og kom det i en anden skål. Kog evt. lidt fond på det afpillede skrog (man kommer langt med lidt selleritop og en halv flaske rødvin), og brug det til sovs på et andet tidspunkt.
Ordn grøntsagerne og skær løg, gulerødder og pastinak i små tern. Svits dem i andefedt i en stor gryde ved medium varme. De skal blive gennemsigtige og en smule brune i kanten. Tilsæt det hakkede hvidløg og timian, og svits et minut. Skru op for varmen og tilsæt rødvin. Lad den koge væk og kom tomater på. Hæld vand i den ene dåse, skyl de andre dåser med vandet og hæld det i gryden. Kom laurbærblade og andekød i og lad sovsen simre ved svag varme (uden låg) i en times tid. Smag til med salt og peber.IMG_2770

Til bechamel smeltes smør i en gryde. Tilsæt mel og lad det koge sammen mens du pisker. Tilsæt mælken lidt ad gangen, husk at piske kraftigt ind imellem. Smelt mozzarella og parmesan i sovsen, smag til med revet muskat, salt og peber.

Ælt æg og mel sammen, brug gerne en foodprocessor. Kom pastadejen i en pose og lad den ligge på køkkenbordet en halv times tid. Rulles ud til tynde lasagneplader med en pastamaskine (jeg bruger altid den næsttyndeste mulighed som målet).IMG_2772

Grønkålen tøs op og røres med muskatnød, salt og peber.

Læg lasagnen sammen med halvdelen af grønkålen nederst; dernæst plader, andesovs, bechamel, plader, resten af kålen, andesovs, bechamel osv. osv. Slut med plader og bechamel, og et godt drys parmesanost. Bag lasagnen i ovnen ved 175 grader i 45 minutter. IMG_2776

Imens laves knaset; kør andeskind med tørt brød og timian i en foodprocessor, til det ligner grov rasp. Kommes på en tør pande og steges til det er brunt og sprødt – husk at røre godt. Lad det afkøle på fedtsugende papir.IMG_2767

Når lasagnen er færdig tages den ud af ovnen, drysses med knas og står og trækker i 15 minutter. Kan serveres med et stykke brød og lidt salat, eller bare som den er.IMG_2783

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i hovedret og tagget , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til Andelasagne

  1. Rosemarie skriver:

    Hej
    Hvor ser det lækkert – men dybt besværligt ud tænkte jeg først. Men man kan jo stege 2 ænder når man er igang og skal have and eller stege anden dagen før. Som du skriver kan man købe lasagneplader også friske og så er det lige pludselig overskueligt. Ænder plejer også at være på tilbud i januar og lidt slankemad er det vel med grøntsagerne.

    • Signe skriver:

      Det var præcis derfor jeg skrev at man evt. kunne bruge resterne af juleanden (ænderne); for at det skulle blive lidt mindre besværligt. Det er omstændeligt, men bestemt tiden værd 🙂

  2. Maria Suh skriver:

    Hold nu op, hvor lyder det bare lækkert. Det kunne godt være jeg skulle kaste mig over det meget snart!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge