Æblesmør

I mandags havde jeg besøg af den altid skønne Malou; det var SÅ fedt endelig at få vist hende vores nye hjem. Hun kom allerede om formiddagen, så vi havde en god lang dag sammen, hvor der både blev tid til sightseeing i Kjellerup (forholdsvis hurtigt overstået), og lidt kokkereren.
De sidste æbler var blevet lidt kedelige at se på (til trods for at de er udenlandske, er de åbenbart ikke sprøjtet så sindssygt igen), så vi besluttede at lave æblesmør af resten. Vi tog udgangspunkt i Malous egen opskrift, men gad ikke lige slå mål og vægt op. Det betød også at vi kom til at koge æblerne uden skræl og kernehus, men det gik også endda. Jeg skruede en del ned for krydderierne i forhold til Malous version, primært fordi jeg ikke kan tåle kanel (kardemomme er heller ikke for godt), men også fordi jeg havde nogle virkelig lækre vaniljestænger (dem her) i skabet, som så fik lov til at være den primære smagsgiver. 
Det tager tid at koge æblesmør, men man behøver jo heldigvis ikke at stå og kigge på gryden hele tiden. Til gengæld kan det sagtens holde sig i glassene i mindst et år – og bruges til alt muligt forskelligt; en hurtigt trifli, marinering af kød, marmelade, tilbehør til ost osv., osv. Ungerne er blevet helt vilde med det, og de er ellers ikke de store marmeladespisere.

Æblesmør (5 store glas)
3-3½ kg æbler (jeg brugte blandede sorter – brug hvad du har)
2 dl vand
1 dl æbleeddike
1 fed vaniljestang (gerne fra Tahiti)
5 nelliker
3 stjerneanis
200 g rørsukker pr. 500 g færdig mos

Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i både. Kom æblerne i en stor gryde sammen med vandet. Lad dem koge til de er gennemkogte – ca. 30 minutter.
20140331_151848_Richtone(HDR)Blend æblerne til en lind mos, og vej mosen. Jeg havde 2 kg mos, så jeg tilsatte 800 g rørsukker. Kom æbleeddike og den flækkede vaniljestang i gryden også. Læg nelliker og stjerneanis på et stykke køkkenrulle, pak papiret omkring krydderier og bind med et stykke bomuldssnor. Kom pakken ned i gryden. Lad mosen småkoge uden låg i mindst 2 timer. Den skal blive tyk og mørkere i farven. Test om den er klar ved at lægge en klat på en tallerken og træk en finger igennem. Hvis den ikke løber sammen, er den klar til at komme på glas. Skold nogle glas, hæld det varme æblesmør heri og skru lågene på. Vend glassene kortvarigt, så der dannes vakuum. Gemmes et mørkt sted – og på køl, når du først har åbnet glasset.

IMG_2029

Print Friendly, PDF & Email

Om Signe

Foodie, mor til to, lærer, hustru, storgrinende
Dette indlæg blev udgivet i syltning og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Æblesmør

  1. Malou Klidmoster skriver:

    Tak for sidst – det var SÅ dejligt at få dig ‘placeret i verden’. Nu ved jeg hvor du er når jeg tænker på dig <3

    Uhm, tak for det store glas æblesmør – det skal bruges til noget grissebasse.
    Malou Klidmoster recently posted..Chia-paneret laks med spidskålssalat…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge