Tebirkes

Jeg har efterhånden boet i Jylland i mange år, men har altså trådt mine barnesko i den sydsjællandske muld. Der er en del forskelle på de danske landsdele i min optik, men en af de helt store forskelle er altså tebirkes. Jeg er opvokset med sådan nogle snaskede, tunge nogen, som man smurte med smør og satte til livs søndag morgen. Stor var min overraskelse da jeg første gang bad om en tebirkes i det jyske, og fik sådan et lidt tørt stykke morgenbrød , som tydeligvis var foldet, men slet ikke med de samme mængder fedtstof og *oh gru* UDEN remonce. Hurtigt fandt jeg ud af at man skulle bede om “københavner-birkes” for at få dem med remonce, men de er altså sjældent lige så gode som de sjællandske (muligvis set gennem erindringens tågede skær…).
Nu er det nogle år siden jeg har købt noget som helst morgenbrød, og da jeg er allergisk overfor margarine, ville jeg nok springe bagerens tebirkes over alligevel, om det så var på jysk eller “kjøvenhavnsk”. Forleden fik jeg pludselig en ubændig trang til tebirkes, og da det samtidig var noget tid siden jeg sidst havde “leget” med foldet dej (se de øvrige forsøg her og her), var det et hyggeligt gensyn. Sidst jeg prøvede mig udi tebirkes-bageriet, klagede min mand over manglende remonce, så disse er altså med. Er du mere til jyske tebirkes, kan du bare udelade remoncen – jeg kan dog kun anbefale det *MUMS*. Jeg spiser bare tebirkes som de er – uden smør, marmelade eller ost, men det kan man jo gøre som man vil.
Jeg valgte at lade de færdigrullede tebirkes koldhæve natten over, samt nedfryse 4 af de 12 (man kan alligevel kun spise en), så der var lune birkes her til morgen, men hvis de skal spises med det samme, skal de blot efterhæve i 30 minutter ved stuetemperatur.

Tebirkes (12 stk)
750 g mel
25 g gær
4 dl mælk
1 æg
3 spsk sukker
1 tsk salt
200 g KOLDT smør
Remonce:
50 g smør
50 g marcipan
50 g sukker

Lun mælken til den er fingervarm og opløs gæren heri. Tilsæt æg, salt og sukker. Tilsæt melet lidt ad gangen til du har en blød dej. Ælt IMG_0652dejen grundigt igennem, til den ikke klistrer længere. Læg et stykke over og lad dejen hæve til dobbelt størrelse (ca 40 minutter). Rør imens marcipan, smør og sukker sammen til en remonce.
Tag smørret ud af køleskabet og læg det på et stykke bagepapir. Læg et andet stykke over og bank på smørret til det er ca. 1 cm højt over det hele. Kom mel på bordet og læg dejen herpå. Rul 4 “tunger” fra midten af dejen og læg smørret på midten. Pak det ind
i dejen. IMG_0656
Rul dejen forsigtigt ud, der må ikke gå hul på den, for så siver smørret ud under bagningen. Rul dejen ud til et aflangt stykke og fold den i 3. Rul igen ud til den er aflang. Fold i 3. Det er som regel efter 2.foldning at jeg lægger dejen på køl i 30 minutter. Smørret begynder at blive for blødt og vil gerne ud af dejen, og en tur i køleskabet hjælper på det.
Rul dejen ud til et aflangt stykke. Fordel remoncen over stykket, IMG_0660primært på den midterste tredjedel. Fold igen i 3 og rul til dejen er ca. 15×40 cm. Brug en skarp kniv og skær dejen ud i 12 tebirkes. Læg stykkerne på en bageplade med bagepapir (frys evt. dem du ikke vil spise med det samme), og lad dem efterhæve natten over på køl eller 30 minutter ved stuetemperatur. Pensl dine tebirkes med æg og drys med et ordentlig lag birkes. Bag dem ved 225 grader (200 grader varmluft) i ca. 10 minutter. Lad dem afkøle på en rist.
Nydes lune eller kolde.

IMG_0662

15 kommentarer
  • Marie siger:

    Jeg kan faktisk godt huske mit chok da jeg første gang blev sendt i byen efter thebirkes i Århus…pyh, det var en kedelig oplevelse. Dine hjemmebagte ser virkelig lækre ud!

  • Uhh du frister Signe … Thebirkes er min absolutte favorit blandt dansk morgenbrød! Og helt enig, dét kan jyderne ikke finde ud af 🙂

    • Signe siger:

      De har også altid været blandt mine favoritter på morgenbordet – og som med det meste andet er de hjemmelavede bare bedre 🙂

  • Elsebeth siger:

    Er man er født jyde, findes der kun én slags birkes – de der kjøvenhavner-nogle er jo det rene wienerbrød! Så er det godt, vi alle kan få den slags, vi bedst kan lide 🙂

    • Signe siger:

      Du har ret, det er wienerbrød, og det er præcis sådan vi kan li’ det 😉

      • rosemarie siger:

        Fuldstændig enig Elsebeth. Croissanter smager også bedst som de er uden chokolade og alt muligt andet. Jeg stemmer for jydebirkes

        • Signe siger:

          Sådan er det nok med ting man er vokset op med – jeg er heller ikke specielt vild med fåreøjne, men det er islændinge jo 🙂
          Synes egentlig det er meget fedt, at der er regionale forskelle i så lille et land som Danmark 🙂

          • rosemarie siger:

            Her kan jeg nævne, at jeg som halvfæring er vokset op med fårehoveder, som en delikatesse. Da jeg var barn spiste jeg det bare (Min danske far smuttede ned på den lokale grillbar). Det er dog ikke et køkken jeg dyrker som voksen. Det er vist kun de virkelig hardcore der spiser øjnene.
            Men ja, det er sjovt, at der er regionale forskelle i et lille land som dk.

          • Signe siger:

            Da jeg boede på Island lige efter gymnasiet, arbejdede jeg på et plejehjem, hvor de ældre fik kogte fårehoveder nytårsaften. Jeg blev tilbudt et øje, men takkede pænt nej 🙂

  • Elsebeth siger:

    Signe, der hvor jeg kommer fra, er wienerbrød det rene fordærv om morgenen 🙂 Det vildeste, mine børn har vidst på særlige dage, var – og er stadig nyristede, let lune kryddere, sprøde udenpå og bløde indeni. Jeg haft krydderboller med til Thulebasen, England og alle mulige steder i USA til min datter. Så var der gilde næste morgen, og så længe bollerne rakte til hende, for jeg havde selvfølgelig også kaffe og godt rugbrød med.

    • Signe siger:

      Hver sin lyst – har aldrig været den store fan af brød, der er så hvidt at man kun bliver mæt af pålægget. Jeg spiser heller ikke rundstykker 🙂

  • Karina siger:

    Hvorfor kan jeg ikke få mine gennembagt? Der bliver ved med at være rå dej i midten…

    • Signe siger:

      Jeg kan kun tænke at din ovn ikke bliver varm nok. Du kan evt prøve at varme pladen op i ovnen og så lægge bagepapiret med tebirkes på den varme plade, det hjælper nogle gange

  • […] gengæld spiser jeg dem bare som de er, uden ekstra smør, ost eller marmelade. Jeg har blogget om tebirkes før, men da jeg faldt over en Trine Hahnemann opskrift i Politiken, måtte jeg bare prøve at bage […]

  • Skriv et svar til Signe Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *